Stereofoto's

Op deze pagina vind je een aantal zelfgemaakte stereofoto's. Door een speciale manier van kijken kun je in deze foto's diepte zien (zie de uitleg onderaan de pagina).

Klik op een foto voor de grotere stereoversie.

Triomf, Westblaak, Rotterdam Knuffels De knoop, Coolsingel, Rotterdam Monument voor een ezel, Burgermeester van Walsumweg, Rotterdam Cascade, Churchillplein, Rotterdam Zonder titel, Beeldenroute Westersingel, Rotterdam Boom aan de Westersingel, Rotterdam Het afscheid, Beeldenroute Westersingel, Rotterdam Nederlands Architectuurinstituut (NAi), Rotterdam AUB-au mijn benen, naast de Kunsthal, Rotterdam Konijnen naast de Kunsthal, Rotterdam Elevazione, Beeldenroute Westersingel, Rotterdam Klimrek in het wijkpark, Oude Westen, Rotterdam Wijkpark, Oude Westen, Rotterdam Muziekdoosje Raceauto van fischertechnik Rotkat Wereldbol


Diepte door scheel kijken

Kijk naar een stereofoto op een normale kijkafstand en ga heel langzaam scheel kijken, steeds een klein beetje scheler totdat je precies 3 foto's ziet. De middelste foto zie je nu in 3D (ik heb wel gemerkt dat helaas niet iedereen dit lukt). De kunst is om scherp te stellen op de middelste foto en scheel te blijven kijken. Na een beetje oefening kun je dit ontspannen volhouden en kun je op je gemak in de foto rond kijken.

Voor een nog mooiere kijkervaring kun je het linker en rechter beeld afdekken, zodat je alleen nog het middelste 3D-beeld ziet. Ik heb hiervoor een hulpmiddeltje gemaakt: een stuk zwart karton (15 bij 15 cm is genoeg) met een gat in het midden van 4 bij 4 cm. Pas de scheelkijk-methode toe en kijk door het gat naar de stereofoto. Varieer nu de afstand tussen het gat en je ogen totdat je alleen het 3D-beeld ziet.

Oefenen

Oefen het scheel kijken met het plaatje hier onder.

Oefenplaatje

Is het gelukt? Heb je in het bovenstaande plaatje diepte gezien met behulp van de scheelkijk-methode? Ga dan naar de stereofoto's voor het echte werk!