Hoe werkt het?

Diepte zien

Hoe wordt een 3D-beeld eigenlijk gevormd? Mensen (maar ook andere dieren) zijn in staat diepte te zien (onder andere) omdat ze twee ogen hebben die naast elkaar staan. Door de afstand tussen beide ogen, kijkt elk oog vanuit een ander perspectief naar de omgeving. In het linker en rechter oog worden dan ook twee verschillende beelden gevormd. De hersenen doen de rest: zij maken op wonderbaarlijke wijze van beide beelden één beeld met diepte. De magie van 3D zit dus in je eigen hersenpan!

Statief Statief met camera

Principe van stereofotografie

Met stereofotografie (en ook met 3D-film) doe je niets anders dan het simuleren van de beelden die in het linker en het rechter oog gevormd worden. Je maakt bij stereofotografie daarom altijd twee foto's van het object dat je in 3D vast wilt leggen.

Dit is bijvoorbeeld mogelijk met een speciale stereocamera: een camera met twee lenzen naast elkaar. De twee lenzen kun je zien als je linker en rechter oog. Hetzelfde idee bereik je door twee (liefst identieke) camera's naast elkaar op te stellen.

Als je maar één camera hebt, zoals ik, dan kun je de camera horizontaal verschuiven (de twee foto's moeten dan na elkaar genomen worden). Met behulp van een fotostatief en het bouwspeelgoed fischer­technik heb ik een constructie gebouwd die dit mogelijk maakt (zie de twee afbeeldingen hiernaast).

Zelf 3D-foto's maken

Het maken van foto's met de schuifmethode gaat als volgt: Schuif de camera naar links en maak een foto. Schuif de camera naar rechts en maak nog een foto. Je hebt nu twee losse foto's van hetzelfde object.

Stereofoto's

Voor het zien van diepte met behulp van de scheelkijk-methode, moet je beide foto's naast elkaar leggen (dat kan bijvoorbeeld met behulp van een foto­bewerkings­programma). De foto die je gemaakt hebt met de camera in linker positie leg je rechts. De foto die je gemaakt heb met de camera in rechter positie leg je links. Bij het scheel kijken kijkt je linker oog namelijk naar de rechter foto en kijkt je rechter oog naar de linker foto.

Anaglyphs

Wil je je 3D-foto's bekijken met een brilletje, dan moet je beide foto's samenvoegen tot één zogenaamde anaglyph. Er zijn diverse programma's waarmee je dit kunt doen, zoals bijvoorbeeld Anaglyph Maker. Ikzelf gebruik het foto­bewerkings­programma Gimp. Hoe je hiermee anaglyphs kunt maken, lees je in de handleiding op About.com.

Ontdek meer!

Er valt nog heel veel meer te vertellen over stereofotografie en 3D. Kijk maar eens verder op internet. Daar vind je veel interessante informatie over de verschillende 3D-technieken (hoe werken bijvoorbeeld die 3D-brilletjes?) maar ook over de geschiedenis van stereofotografie (wist je dat dit al zo oud is als de fotografie zelf?). Ook zijn er op internet prachtige stereofoto's te bewonderen.

Een goede start: http://en.wikipedia.org/wiki/Stereoscopy